mandag 29. juli 2013

Bokstavtro skapelsesblunder


Også om sommeren dukker debattene om evolusjonen og skapelsesberetningen opp. Ikke før har redaktøren avsluttet en debattrekke, så dukker det opp en ny. Leseren sitter igjen med et inntrykk av at de bibeltro, fundamentalistene og kreasjonistene ikke kan la være å servere de samme argumentene gang på gang. De hamrer løs med kosmologiske og teleologiske gudsbevis, tautologier, og ordspråk. Forfattere brukes også til å slå folk i hodet med. Slikt tankegods er selvsagt interessant, men forholdsvis antikvert både filosofisk og teologisk. Det finnes ingen ubrytelige bånd mellom logikken og den jødiske/kristne skapelsesberetningen. Førkristen og indisk filosofi og religion er minst like egnet til å diskutere slikt. Religionshistorien er full av langt mer raffinerte skapelsesberetninger. Her ligger da også kimen. Når den bibelske skapelsesberetningen tas bokstavelig, neglisjeres dens historisitet. Teksten blir da en misbrukt og platt anakronisme. Den er ikke ment å skulle passe inn i vårt moderne verdensbilde. Å prøve på det er ensbetydende med å ville ødelegge denne kulturskatten. Dette er et litterært misbruk og kulturhistorisk overgrep.

Skapelsesberetningen (Mos 1.1) regnes til det laget av mosebøkene som kalles presteskriftet, altså de deler som ble forfattet under det babylonske fangenskapet (ca 596 f.v.t.). Denne hadde en åpenbar sosial og politisk funksjon. Det forklarer dens plassering foran den langt eldre skapelsesberetningen om israelittene fra Adam og Eva. Både assyrerne og babylonerne visste å knekke erobrede folkeslag. Deportasjon av det ledende strata i et folkeslag fungerte godt. Nordriket hadde, med unntak av en gruppe uglesette samaritanere, blitt nesten totalt assimilert noe tidligere. El/Elohim/El-Shaddaj-sidene ved israelittenes gud og tro, hadde vært greie å integrere. El er forøvrig ikke bare et navn på kristendommens gud, men også navnet på den skjeggete høyguden i flere kultuser i området.1 Israelittene og den sterkt nasjonalistiske Yahwe var likevel seig. Ikke minst på grunn av den profetiske bevegelsen, men kanskje også på grunn den kultiske forhistorien som en kennitisk fjellgud som vanskelig lot seg avbilde.

Skapelsesberetningen ble således til som en mytopoetisk konkurrent til det allerede eksisterende fellesgodset, som for eksempel Enuma elish. For å beholde den israelittiske identiteten ved like, ble reglene for spiseforskrifter og omskjæring skjerpet kraftig inn, bokstavelig talt! I tredje mosebok finner en masse underfundig knask, her. Forskrifter som systematisk skiller folk fra hverandre, finner en også i konservativ islam. Mens jødene primært betraktet dette som en type etnisk separatisme, finner man den igjen i islam som en viktig sosial markør, for å bestemme inn- og ut-gruppene.
Poetisk og estetisk er Mos.1.1. en verdig konkurrent til andre myter. Det er likevel ikke innholdet som skiller skapelsesberetningen ut fra konkurrentene, men den geniale strukturen. Om fugl eller fisk kom først, er egentlig ganske uvesentlig, her. Vi hører om åtte skaperverk fordelt på seks dager. Rekkefølgen er for oss i dag totalt fjern. For eksempel blir fotosyntese umulig å forstå her fordi solen blir skapt etter plantene. Som poetisk bilde, er sekvens og logikk derimot av mindre betydning. Her finner vi idèen om hvile og fred (shalom). Også dagen, som enhet, forstås anderledes, den regnes her fra kvelden, ikke morgenen. Alt overskygges likevel av innføringen av sabbaten, en dag for resolutt arbeidsnekt -en religiøs streik om en vil, på en tid og et sted der Tempelet ikke lenger fantes! Den syvende dagen er fortellingens klimaks og aller viktigste funksjon. Beretningen grunner sosiale regler i det mytiske, ved å stå først i tiden og først i Loven. Hellig tid er derimot ikke det samme som klokkens. En rituell festkalender er heller ikke det samme som isotopenes halveringstid i et laboratorium. Skapelsesfortellingen er derfor først og fremst et sosialpolitisk dokument. Som det heter i evengeliene, er sabbaten blitt til for menneskene og ikke menneskene for sabbaten. Å sette denne opp mot kosmologien og evolusjonismen blir det reneste pølsevev av anakronismer. Er det noe skapelsesberetningen vitner om, så er det skapelsen til det jødiske folket. Den er en unik kilde til religiøsitet og tilhørighet, deriblant vår egen søndag. Den er likevel ikke en journalistisk rapport eller monteringsanvisning man kan lese forover og bakover. Kanskje burde flere faktisk heller lese anvisningene som følger med IKEA-møblene. Begrepet "fred" får da en ny mening. 

En bokstavtro lesing av Bibelen underminerer dens historie, spenn og rikdom. Fornuft og interesse erstattes av fanatisme, gjentakelser og propaganda. Dette er slett ikke uvanlig. Når religion fungerer som et sikkerhetssystem, både vil og må en forvente at folk går i akutt forsvarsposisjon. For absolutt sikkerhet er nettopp det religion ikke kan gi. Da går troens dynamikk i oppløsning. I psykologien snakker en gjerne om kognitiv dissonans. Sinnet søker etter nødløsninger for å opprette likevekt i selvforståelsen der trygghet og vaner blir utfordret. Benekting, overføring av skyld eller det å regelrett gjøre mye mer av den en allerede kan, er vanlige strategier. Spør røykere. Overført til religion, kan en gjerne snakke om åndelig dissonans. Aggresjon, trusler og politisk vold kommer også fra folk som oppfatter seg som kristne. Vi er bare blitt så inderlig ubekvemme med islamismen i nyhetsbildet. I kristendommen er det dog mer vanlig å vektlegge de estetisk tiltalende aspektene og fortrenge det skremmende, usikre og mangetydige. Kanskje er det et resultat av at bibelforståelsen er uforenelig med vårt moderne verdensbilde. Til tross for dåpsreformer, søte barnebøker og familiegudstjenester med barnegospel er det tvilsomt om troen overhodet er ment å skulle gi slik sikkerhet og trygghet. Det virkelig eksplosive budskapet i evangeliene handler svært ofte om det motsatte. Å forenkle er ikke alltid særlig lurt.

1 Israelittenes tro på denne tiden, var i større grad monolatri enn moniteisme. Man fornektet ikke de andre gudenes eksistens. Også Gud må drepe et sjømonster for å ordne kosmos, ikke ulikt Marduk/Assur versus Apsu og Tiamat. Likeledes finnes det i Bibelen flere tilfeller der konger bryter "eksteskapet" mellom folk og gud. Fra gullkalven (Baal) under Sinai-pakten, via Athalia og videre. Noe av monolatrien kan svare for den lett synkretistiske karakteren av gudebildet, der patriark- og stammeguden blandes med fjellguden, som igjen blandes med byguden og nasjonalguden. Siden kan en også tale om en viss synkretisme via filosofien (Platon, Plotisn, m.fl.) og hellenismens og mysteriereligionenes guder (bl.a. Helios, Aion, Eros, Osiris, Dionysos, Zeus og Mithras).
Først etter eksiltiden merkes trykket mot monoteisme fra den karismatiske profetbevegelsen, men noen systematisk teologiske framstilling av slikt finner en ikke før på 900-tallet v.t. Israelittenes og jødenes religion var primært en handlingens religion, gjerne inndelt i to fløyer blant eliten, nemlig "hengivelsesfløyen" (profetene) og "lovfløyen" (prestene). Menigmann må ha befunnet seg et sted imellom alt dette, mellom festkalender, sosial plassering kontra renhetsforskrifter, hellige "healere" og apotropatisk praksis (avvergende magi).