søndag 10. november 2013

Om sinte menn og samkjønnede ekteskap

I debatten om samkjønnede ekteskap viser flere innsendere i avisene et skremmende og snevert syn på kristendommen. I det siste er selv noe så beskjedent som forbønnsliturgi for samkjønnede par blitt en het potet. Biskoper blir stemplet som vranglærere og homofile som syndere. Også debatten om "vår kristne kulturarv" og KRLE-faget, kan for så vidt settes i sammenheng her.

Slike påstander og holdninger reiser både bibelkritiske og ikke minst eksistensielle spørsmål. Ofte er det pastoralbrevene (Tim./Tit.) i Bibelen en vifter med. Det meste av disse er med all sannsynlighet ikke forfattet av Paulus, og regnes som noe senere mer strenge patriarkalske skrifter. De er fra en tid der forskjellene mellom menighetene og spenningen overfor storsamfunnet tiltok. Skulle man i dag ta alt "for god fisk", ville kampen mot kvinnelige lærere, prester og tekstlesere, samt påbudt hodeplagg for kvinner, være mye mer påliggende enn kampen mot samkjønnede ekteskap. Å argumentere mot "homoekteskap" på bibelsk grunnlag er nokså anakronistisk. I Bibelen finner man likevel mange overraskende varianter på giftemål og ganske varierende kvinnesyn.

Ofte glemmer en at giftemålet ikke er et sakrament i protestantisk tro, slik det er i katolisismen. Mange er mer katolske enn paven selv i disse dager. Muligheten for å velsigne det meste ble nok dempet med protestantismens komme, men også i dag kan man i prinsippet velsigne alt fra folk til fe og fjøs. I oldkirken var det dessuten et gjengs krav om at prester burde være enkemenn, altså ikke seksuelt praktiserende, men heller ikke ukjent med kjønnslivets problemer. Kvinner burde være "avkjønnede", eller mer som menn. En grunnleggende tanke i tidlig kristendom var at kjønn og ekteskap var noe man strengt tatt ikke hadde tid til, fordi tidens ende var nært forestående. Origenes gikk til det skritt å kastrere seg selv. Sex, barn og ekteskap var tidstyver som en helst burde unngå. De døde skulle man ikke gråte over, men heller glede seg over martyrene som ble slitt i filler av løvene.

Moderne teologer leser gjerne Paulus som en mann som sliter med sin egen seksualitet, herunder muligens homoseksuelle drifter. Vi har lett for å glemme at selv Paulus var et menneske av kjøtt og blod fra en streng jødisk kultur. Når vi tar brevene i Bibelen som "Guds ord" bli det virkelig vanskelig. Paulus er energisk opptatt av at seksualitet og ekteskap helst ikke skal ha noe med kristendommen å gjøre. Alle skal være like i troen på Gud, hevder han.

Vår protestantiske lesemåte, den såkalte "sola scriptura", går ut på at den enkelte troende skal kunne ha direkte tilgang på Bibelen på eget morsmål. I den katolske tradisjonen "finnes ingen frelse utenfor kirken", hvilket betyr at det var kirkens oppgave å tolke Bibelen for den troende. Bibelen er en fantastisk kilde til undring, spenning og glede, men dessverre virker den også som et ankerfeste til dem som oppfatter troen som et sikkerhettsystem, som enhetlige retningslinjer, og som noe som går foran fornuft og empati. Bibelens historiske og liturgiske mangfoldighet sauses sammen til en monolittisk mur. Behovet for slik trygghet kan religion dypest sett aldri gi. Selv troens dogmer, det være seg bekjennelser, bud, kristenrett, bibelbuer eller kristologi, er underkastet historiens omskiftelighet. Heldigvis. Troen setter en opp mot de store eksistensielle spørsmålene, og svarer på mange og underfundige vis. Den tematiserer vår eksistensielle utrygghet og sårbarhet framfor noe annet. "Jesus var en flyktning fra år null," sier Jan Erik Vold.

Fundamentalisme springer gjerne ut fra en frustrasjon over at virkeligheten og religionen ikke er slik noen ønsker at "sikkerhetssystemet" skal være. Ekstremisme, bokstavtro og religiøs aggresjon står alltid i et diametralt motsatt forhold til troens mystikk og mysterier. Ikke alle fundamentalister har en AK-47 på nattbordet. Man investerer i barnetro, i søte badebøker med Noahs ark og siste pastellrosa CD med Lisa Børud. Man griper til en bokstavtro pugging av bud og bekjennelser og lukker seg inne i egne trossamfunn og partier med enerett på sannheten. ...men stilt overfor eksistensens angst og religionshistoriens krumspring, så smuldrer vissheten før eller siden, slik den både skal og vil.
I møtet med troens omskiftelighet reagerer andre mange med steilhet og frustrasjon. Slik eksistensiell frustrasjon kan bli undertrykt/sublimert og ender da gjerne i naivitet, underkastelse, konformitet, tilstivnede bønner og overtro. Gud hjelper en med småting i det daglige, selv om tusenvis av uskyldige barn dør i fjerne himmelstrøk. Man inngår vaklende kompromisser med vårt moderne virkelighetsbilde selv. Engler, healing og "energier" fyller ut hullene i virkelighetsoppfattelsen.

Alternativt kan frustrasjonen munne ut i aggresjon, gjerne fordekt som velmenende ovenfra-ned-bud, eller som trusler og rene fordømmelser av både homofile og biskoper. I Statene er det igjen på mote blant kristenkonservative å slå både barn og koner, for dem på fullt pedagogisk og bibelsk grunnlag. Dødsstraff blir der, som i Iran, både en etisk og religiøs plikt. Religiøs aggresjon kan ta mange former for makt og utestenging, dessverre gjerne svært velmente. Det skorter ikke på sinte menn i vårt samfunn, heller. Da jeg studerte traff jeg en gang en svært ivrig kristen. Han fortalte meg at han tidligere var svært engasjert i å refse homofile med Bibelen i hånd. Det var helt til han en sein kveld hørte Gud selv spørre hvorfor han var så sint og streng. Virkeligheten, og kristendommen selv, overrasker stadig.